• Voor 16:00 uur besteld vandaag verzonden!
  • Gratis bezorging vanaf €50,- (Excl. BTW) NL Vlag
  • Voor ondernemers en particulieren!
  • Gratis bezorging vanaf €50, (Excl. BTW) NL Vlag

Natuursteen kitten

Natuursteen is een veelvoorkomend materiaal in de bouw. Deze steensoorten kennen tal van toepassingen en worden veel gebruikt voor vensterbanken, aanrechtbladen, wasbakken, stoot- en afwerklijsten, wand- en vloertegels, randen, plinten, venstertabletten, dorpels, poeren en dergelijke in onder andere gevels, vloeren, wanden, terrassen, openbare-ruimten, keukens, wc-ruimten, badkamers, sauna’s en zwembaden.

Natuursteen Kitten - Welke natuursteenkit heb jij nodig

Natuursteen is in de bouw en techniek een verzamelnaam voor allerlei soorten gesteente die geschikt is als bouwmateriaal. Natuursteen is in allerlei variëteiten te vinden. Doordat er in de praktijk niet altijd goed gekeken wordt naar het soort natuursteen en het type kit wat hier het beste bij past ontstaan er vaak onnodige problemen zoals vlekvorming. Lelijke vlekken op natuursteen hadden echter eenvoudig voorkomen kunnen worden. 

Soorten natuursteen

Hier boven is al benoemd dat er vele variëteiten natuursteen bestaan. De meest voorkomende soorten zijn marmer, graniet, kwartsiet, hardsteen, zandsteen, kalksteen en leidsteen. Naast deze soorten wordt er in de bouwindustrie nog tal van andere soorten gebruikt.

Het verschil in deze natuursteensoorten kan zijn dat de ene soort zachter en poreuzer is als een andere soort. In de basis zijn natuurstenen allemaal open en poreuze materialen. Hierdoor hebben deze steensoorten een zuigende werking vanuit de ondergrond. Wat er voor zorgt dat oplosmiddelen en weekmakers kunnen indringen in het natuursteen, waardoor vlekvorming ontstaat. Een natuursteenkit is uitermate geschikt voor poreuze en open ondergronden, maar door de verschillen in poreusheid van natuursteen en dus de mate van zuigende werking kan dit de hechting van de gebruikte kit beïnvloeden. Er wordt altijd geadviseerd om vooraf een hechtingstest uit te voeren met de kit en het soort natuursteen dat u wilt gebruiken.

Geschikte kit voor natuursteen

Om tussen, langs en rond natuursteen voegen, naden en kieren af te dichten is het van groot belang om een duurzaam elastisch vervormbar kit te gebruiken die oplosmiddel en weekmakervrij is. Daarnaast is het van belang dat deze kit hecht op poreuze natuurstenen ondergronden. Gaat u natuursteen afkitten in vochtige ruimten zoals keuken, badkamer of een andere natte/vochtige ruimte? Dan dient de kit ook duurzaam schimmelwerend te zijn.

Natuursteen afkitten in vochtige en niet vochtige ruimten

Voor natte of sanitaire ruimten, zoals badkamers, douche- en wc-ruimten, keukens, zwembaden en sauna’s e.d. is het van belang altijd een sanitair-ingestelde natuursteenkit toe te passen om schimmel- en vlekvorming te voorkomen.

Zwaluw Silicone-COLOURS + Natural StoneZwaluw Silicone-COLOURS + Natural Stone is speciaal ontwikkeld voor het duurzaam elastisch afdichten van aansluit- en dilatatievoegen in natuursteen, beton, metselwerk, vliesgevelconstructies, keukens, badkamers en douches. 
Seal-it® 250 Silikon All: Een veelzijdige, schimmelwerende, weekmakervrije en neutraal uithardende afdichtingskit, voor bouw-, beglazing-, gevel(elementen)-, sanitair-, natuursteen- en zwembadvoegen, op basis van siliconen technologie.
Zwaluw Hybrifix 302:  Ren hoogwaardige professionele universele afdichtingskit en constructie- of montagelijm op basis van hybride technologie die onder invloed van de luchtvochtigheid uithardt tot een duurzaam elastisch rubber. Weekmakervrije universele hybride afdichtingskit & lijm voor natuursteen.
Seal-it 350 Super-All: een all-round, hoogwaardige en professionele afdichtingskit, natuursteenkit,  montage- en constructielijm. Natuursteenkit / -lijm voor marmer, graniet, hardsteen, beton en overige open materialen.
Seal-it 352 Super-Pro*: Voor niet sanitaire voegafdichting is de Seal-it 352 Super-Pro een uitsteken keus, tevens kan men met deze multifunctioneel toepasbare lijmkit, uitstekend natuursteen verlijmen.

Aanbevolen

Zwaluw Silicone-Colours - 310ml
Seal-It 250 Silicon-All 310ml
Seal-it 350 Super-All - Koker - 290ml
Soudal Silirub MA - 300ml
Seal-it 350 Super-All - Worst - 600ml

Natuursteen behandelen voor afdichten

Voor het afdichten van natuursteen is het noodzakelijk om de ondergrond eerst vrijgemaakt te worden van vuil, stof en andere losse bestandsdelen. Indien het natuurstenen oppervlak vochtig is dient deze eerst goed droog gemaakt te worden. Vervolgens de ondergrond grondig reinigen met een cleaner zoals Seal-it®510 Cleaner, zodat er een draagkrachtige, droge, schone, vet- en stofvrije ondergrond ontstaat. Nadat dit is uitgevoerd, zal er een optimale hechting tussen kit en natuursteen ontstaan.

Afwerken kit op natuursteen

Na het aanbrengen van de kit wilt u binnen de huidvormingstijd de kitlaag glad en strak afwerken met een geschikte afwerkzeep. Hiervoor zoekt u een Finisher die geen oplosmiddelen of overige schadelijke stoffen bevat.  Zwaluw Mixed Finisher, Seal-it 550 Ready Mixed Finish is een geschikte afwerkzeep op natuursteen. Kiest u voor een afwerkzeep die oplosmiddel houdend is of in een onjuiste samengestelde concentratie bestaat kan er alsnog vlekvorming optreden in natuursteen.

Voorkom vlekvorming op Natuursteen!

Naast de kit, cleaners en finishers die gebruikt worden is er nog een factor waar rekening mee gehouden moet worden. Oplosmiddelen en weekmakers worden ook gebruikt in lijmlagen van bijvoorbeeld afplaktapes, folies, banden, stickers en overige materialen die in de directe nabijheid van de kitvoeg gebruikt worden. Door deze materialen te gebruiken kunnen er nog weekmakers en oplosmiddelen indringen in het natuursteen. Test alle materialen eerst op een

Aanbevolen

Seal-It 510 Cleaner - 1ltr
Illbruck Natufix AA295 - 200ml