U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.
Deze diisocyanaten komen vrij tijdens het aanbrengen van PUR en kunnen voornamelijk bij inademing klachten en ernstige allergieën veroorzaken. Daarom is op 4 augustus 2020 door de Europese autoriteiten onder de verordening ‘REACH’ een nieuwe beperking op diisocyanaten gepubliceerd. In deze verordening wordt vermeld dat iedereen die beroepsmatig met PUR werkt vanaf 24 augustus 2023 een opleiding over de veiligheid en de effecten op de gezondheid gevolgd moet hebben. Dit geldt dus niet alleen voor de tweecomponenten schuimen dat gebruikt wordt bij de na-isoleren van bijvoorbeeld kruipruimtes, zolders of spouwmuren, maar ook voor de bekende PUR-bussen, lijmen en lakken die diisocyanaten bevatten.
Diisocyanaten, ook wel isocyanaten genoemd, worden veel gebruikt in de urethaan chemie vanwege de reactiviteit van deze groep chemicaliën. Simpel gezegd zijn het stoffen die in coatings, lijmen, afdichtingsproducten en Purschuim voorkomen.
Een restrictie betekent dat je de stof niet mag gebruiken tenzij je voldoet aan de voorwaarden die in de wet staan. Het doel is om mens en milieu te beschermen tegen onaanvaardbare risico’s van een chemische stof. Voor de professionele eindgebruiker zijn de voorwaarden als volgt:
- De opleiding moet met goed gevolg worden afgelegd om te mogen blijven werken met een product dat meer dan 0,1% diisocyanaten bevat. Het moet aantoonbaar zijn dat deze met succes is afgerond.;- De werkgever (of de ZZP’er) is verantwoordelijk om dit per medewerker te registeren en;- Het opleiding moet iedere vijf jaar herhaald worden. Het certificaat is dus 5 jaar geldig.
Voor alle producten die meer dan 0.1% diisocyanaten bevatten geldt deze restrictie. Weet je het niet zeker controleer dan het veiligheidsinformatieblad of het etiket van het desbetreffende product. Leveranciers moeten vanaf 24 februari 2022 op het etiket aangeven of deze verplichting ook voor het betreffende product geldt. Vraag bij twijfel je leverancier of het product onder de restrictie valt.
Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid of op De Europese vereniging van diisocyanaat-producenten hebben een gezamenlijk opleidingssysteem opgezet, de training is uit te voeren op site van ISOPA. Het behalen van een certificaat zal een half uurtje in beslag nemen en de kosten zijn 5 euro.