• Voor 16:00 uur besteld vandaag verzonden!
  • Gratis bezorging vanaf €50,- (Excl. BTW)
  • Voor ondernemers en particulieren!
  • Gratis bezorging vanaf €50, (Excl. BTW)

Welke houtlijm gebruiken?

Houtlijm is een synthetische lijm speciaal ontwikkeld om houten onderdelen te verlijmen. Net als kit en verf zijn er bij houtlijmen diverse eigenschappen die er voor zorgen dat niet elke houtlijm voor elke klus geschikt is. Zo speelt vochtbestendigheid een rol, wat erg belangrijk is voor de mate waarin de houtlijm geschikt is voor het verlijmen van hout dat binnen, in een vochtige ruimte of buiten gebruikt kan worden. De meeste bekende houtlijm is op basis van PVAc, daarnaast zijn er nog houtlijmsoorten op basis van PU en Epoxylijm.

Welke houtlijm gebruiken? Lees het hier!

Hoe gebruik je houtlijm?

Bij alle lijmen en kitten adviseren wij om altijd de instructies van de verpakking aan te houden. Bij houtlijm zijn de instructies met betrekking tot de verwerkingstijd, tijd dat het geopend kan blijven, de druk/cm2 en de luchtvochtigheid de belangrijkste. Voor bijna alle houtlijmen geldt dat er maar één kant van de te verlijmen oppervlakten in gesmeerd hoeft te worden.

Welke houtlijm klassen zijn er?

Volgens de Europese norm; NBN EN 204, zijn er classificaties vastgelegd die diverse houtlijmen in verschillende klassen plaatst. Doormiddel van deze klassen is het voor de gebruiker eenvoudig te herkennen welke houtlijm er geschikt is voor welke toepassingen en welke omstandigheden. De verdeling D1, D2, D3 en D4 is op elke houtlijm verpakking te vinden. Daarbij zie je op Kit247.nl direct in de titel en in de productomschrijving tot welke klasse de houtlijm behoort. Hieronder lees je welke klasse waarvoor geschikt is:

D1 Houtlijm: Lijm met een D1 classificatie is geschikt voor droge omstandigheden zoals meubilair dat binnen gebruikt wordt. Deze lijm is niet vochtbestendig dus niet geschikt voor vochtige ruimtes of buitenruimtes. Het grote nadeel van deze houtlijm is dus dat het loslaat bij blootstelling aan vocht. Wij raden dan ook af om deze lijm te gebruiken bij verlijmingen die (beperkt) vochtbestendig moeten zijn.  

D2 Houtlijm: Lijm met D2 op de verpakking is geschikt voor objecten die binnen gebruikt worden. Deze lijm is beter vochtbestendig dan de hierboven benoemde D1. Deze lijm kan slechts enkele keren blootgesteld worden aan kortstondige condensatie en hoge luchtvochtigheid. Lange periodes van blootstelling aan water of vocht kan D2 houtlijm niet hebben, waardoor de lijm loslaat. Wij raden het af om deze lijm buiten of in de badkamer te gebruiken.  

D3 Houtlijm: Deze lijm is waterbestendig en uitermate geschikt voor vochtige omstandigheden. Voor badkamermeubels en buiten onder bijvoorbeeld afdaken is dit de geschikte lijm! Deze lijm laat niet zomaar los bij blootstelling aan vocht, maar is niet bestand tegen weersinvloeden en langdurige contact met water.  

D4 Houtlijm: Staat het te verlijmen object constant of voor langere periodes in contact met water of vocht? Dan is D4 de te gebruiken lijm! Deze lijm is uitermate geschikt voor buitenmeubelen en houten bootconstructies.

*Let op: Bovenstaande klassen zeggen niks over de soort houtlijm. Doormiddel van deze classificatie kunt u alleen zien of de lijm geschikt is voor uw gewenste verlijming op basis van vochtbestendigheid. Maakt u de keuze om een lijm te gebruiken uit een te lage klasse, die eigenlijk niet geschikt is voor uw klus. Dan gaat deze lijmlaag na verloop van tijd loslaten.

Houtlijm soorten

Naast eerder genoemde klassen wordt hieronder gekeken naar de soorten houtlijm die beschikbaar zijn.

PVAc lijm

De meeste mensen denken bij houtlijm aan de witte pasta achtige substantie, oftewel PVAc lijm. PVAc staat voor polyvinylacetaat en is een synthetische polymeer lijm die reageert met het aanwezige vocht in hout, waardoor een sterke verbinding ontstaat. Bij gebruik van PVAc lijm dienen de te verlijmen oppervlakten goed tegen elkaar aan te sluiten. Deze lijm is dus alleen geschikt voor vlakke, effen oppervlakten. PVCa lijmen zijn verkrijgbaar in de verschillende, eerder benoemde, vochtigheids-klassen. Per merk en klasse kan ook de droogtijd erg uiteenlopen. Wij adviseren dan ook voor PVAc lijm goed de gebruiksaanwijzingen op de verpakking te lezen en deze op te volgen. Kenmerken van deze lijm zijn:

  • Lijmverbinding is sterker dan hout
  • Overschilderbaar
  • De lijm droogt transparant op
  • Oplosmiddelvrij 

Aanbevolen

Bison Constructielijm (D4) - 75gr
Griffon Houtlijm (D3) VB20 - 750gr
Griffon Houtlijm (D3) VB20 - 250gr

PU-lijm

Polyurethaanlijm, PU-lijm of bruislijm kent naast houtverlijmingen ook veel andere toepassingen. Dit maakt PU-lijm de lijm voor het verlijmen van hout met een ander materiaal. De bruislijm hart uit doordat de chemicaliën van de PU-lijm in aanraking komt met vocht uit hout en lucht. Normaliter heeft PU-lijm altijd een D4 classificatie, waardoor deze lijm geschikt is voor natte toepassingen. Pas op met het aanbrengen van een te dikke lijmlaag, waardoor de lijm niet goed kan uitharden met als gevolg een slechte verbinding.  Ook voor vingerlassen, deuvels, pen- en gatverbindingen is PU-lijm geschikt. In tegenstelling tot de PVAc lijm hoeven oppervlakten niet perfect op elkaar aan te sluiten en kan het te verlijmen oppervlakte lichtelijke oneffenheden hebben. PU-lijm is namelijk licht vullend en heeft een bruisende eigenschap.

Wat is de beste Houtlijm?

Zoals hierboven te lezen zijn er allerlei soorten houtlijm die verschillen in grondstof en klassen. Om te bepalen welke houtlijm het beste geschikt is voor jou klus is dus afhankelijk van diverse aspecten. Waarvan de belangrijkste wellicht de vochtbestendigheidsclassificatie. Zoek je een houtlijm geschikt voor vochtige of natte ruimtes dan valt een houtlijm met een D1 of D2 classificatie al af. Zoek je een houtlijm voor buiten? Dan is een D4 Houtlijm de lijm die jij zoekt!

Aanbevolen

Griffon PU Bruislijm (D4) - 250gr
Griffon PU-Bruislijm (D4) - 750gr
Seal-it 710 BondFix-PU - 310ml
Zwaluw PU-Constructiontix Super - 310ml

Bekijk alle houtlijmen en vind de beste houtlijm voor jou klus!