• Voor 16:00 uur besteld vandaag verzonden!
  • Gratis bezorging vanaf €50,- (Excl. BTW)
  • Voor ondernemers en particulieren!
  • Gratis bezorging vanaf €50, (Excl. BTW)

Hoe Sanitairkit aanbrengen?

Een kier of voeg zelf dichten in een vochtige ruimte? Kit247.nl adviseert je naast het kiezen van de juiste kit ook graag over het werken met kit! Sanitairkit, ook wel siliconenkit of badkamerkit genoemd wordt gebruikt bij zeer veel werkzaamheden. De meest bekende toepassing is in vochtige ruimtes zoals badkamers, zwembaden, keukens en vloeren. Echter worden kitten op siliconenbasis ook veel toegepast bij beglazing, panelenbouw en aansluitvoegen. 

Wat maakt sanitair kit een geschikte kit voor vochtige ruimtes? Dat is vanwege onderstaande eigenschappen:

- UV-bestendig
- Chemicaliënbestendig
- Elastisch blijvend
- Behoud kleur
- Waterbestendig
- Schimmelremmend
- Makkelijk verwerkbaarBestel badkamerkit in de juiste kleur!

De sterke eigenschappen die hierboven genoemd worden zorgen er ook voor dat sanitairkit geen verf opneemt en dus niet overschilderbaar is. Het is dus belangrijk om de juiste kleur te kiezen die past bij de badkamer. Veelal wordt de kleur bepaald aan de hand van het voegsel waarmee de badkamer gevoegd is. Zit er een licht grijze voeg tussen de tegels? Dan wordt er vaak gekozen voor een licht grijze kit. Je vindt een ruime keuze aan kleuren bij Kit247.nl. Ben je al bekend met de kleur transparant grijs, ook wel trijs genoemd? Deze kleur is niet geheel transparant zodat de gevulde voegstrook wel grijs wordt, maar de zijkanten de kleur van de tegel laat doorkomen. Hierdoor kleurt de kit als het ware een beetje met de tegel mee. Bekijk de sanitairkitten in de kleur transparant grijs.   

Badkamer afkitten met Sanitairkit 

De tegels zitten aan de wand en op de vloer? De tegels zijn gevoegd? Dan wordt het tijd om af te kitten. Het is van belang dat de randen van de badkamer goed waterdicht gemaakt worden om vochtproblemen en lekkages te voorkomen. De gevolgen van het niet juist afkitten van de badkamer zijn niet te overzien. Ga je zelf kitten maar heb je geen ervaring? Dan is het een goed idee om de kanten af te plakken met schilderstape. Kies wel een sterke tape die goed blijft plakken ook zodra je de afwerkzeep op de kitvoeg spuit. Zodra de tape dan los zit krijg je een lelijke voeg met kitresten op ongewenste plekken. Verwijder na het afwerken van de kit direct de tape.  

Stap 1. Voorbereiding en oppervlakte behandelen

Het te kitten oppervlak moet vocht, vet, stof en vuil vrij gemaakt worden. Stof de randen goed af en maak het schoon met een cleaner. Deze cleaner zorgen voor een schoon oppervlak maar hebben geen negatief effect op de ondergrond en kit. Let op dat gewone schoonmaakmiddelen hier niet ongeschikt voor zijn, maar nooit getest zijn in combinatie met kit. Wij adviseren dan ook gebruik te maken van een speciaal ontwikkelde cleaner voor kit. De mate van hechting kan verschillen per merk, type, soort kit en het oppervlak. Op een oppervlak met beperkte hechting kan een primer noodzakelijk zijn. Lees dus altijd  de gebruiksaanwijzing van de koker kit. Ook bij een constante belasting van water zoals in een douchecabine adviseren wij om een primer te gebruiken. Alle professionele kitmerken hebben primers en cleaners in hun assortiment.  

Stap 2 Kitten

Nu het oppervlak schoon en droog is kan de sanitairkit aangebracht worden. Zoals eerder besproken is het aanbrengen van afplaktape optioneel als je weinig ervaring hebt met kitten. Snij de koker open en draai de kittuit op de koker. De meegeleverde tuit dient u zelf op maat te snijden. De juiste maat is dezelfde breedte als de voeg, zodat de hoeveelheid kit die uit de tuit loopt even breed is als de voeg. Zo voorkom je dat er niet te weinig, maar ook niet te veel kit uit de koker komt. Kokers openen en kittuiten kan eenvoudig met een kitkokersnijder. Heb je deze niet? Dan kan het ook met een afbreekmes. 

Plaats de koker in het kitpistool. Houd tijdens het kitten de koker recht op de voeg zodat de kit in de voeg loopt. Staat het pistool te scheef op de voeg dan is de kans groot dat je kit als het ware op de voeg legt. Trek het pistool naar u toe in het juist tempo. Ga je te traag dan ontstaat er een hobbelig kitoppervlak en wordt er onnodig siliconenkit verspilt. Ga je te snel dan krijg je een slecht gevulde voeg. Heb je de hele voeg gehad laat dan het handvat los en druk je op de knop achter op het pistool om de druk van de koker te halen. Hierdoor stopt de kit.

Stap 3 Het afwerken van de voeg

Voor het afwerken van de zojuist aangebracht voeg heb je een goede afwerkzeep en een kitstrijker nodig. Voor de afwerkzeep geldt hetzelfde als bij de in stap één genoemde primers en cleaners. Gewone schoonmaakmiddelen zijn niet getest op bijvoorbeeld hechting en verkleuring van de sanitairkit. Voor het afmessen van de kitvoeg zijn er kitafstrijkers verkrijgbaar in allerlei vormen en maten. Kies een geschikte strijker aan de hand van de gewenste voegafwerking en de breedte van de voeg. Kan ik kit afstrijken met een stuk afgeschuind PVC of met mijn vinger? Ja dat kan. Toch wordt er door de fabrikanten geadviseerd om een kitafstrijker te kiezen. Dit vanwege de kans dat er een holle voeg ontstaat met aan de zijkant een opstaand vliesje. Dit wordt de zwakke plek van de voeg. Voor een optimaal resultaat adviseren wij een kitstrijker.Sanitairkit op basis van Siliconen!

Aanbevolen

Soudal Silirub 2 - 300ml
Zwaluw Silicone-NO + Sanitary - 310ml
Seal-It 250 Silicon-All 310ml

Overschilderbare Sanitairkit op basis van een Polymeer!

In ons assortiment vind je sanitairkitten op basis van MS polymeer. Dit is een MS polymeer kit die ontwikkelt is waardoor deze ook bestendig is tegen schimmels. Dit maakt deze afdichtingskit ook geschikt voor vochtige ruimtes. Let wel op dat niet alle MS polymeer kitten geschikt zijn om te gebruiken in vochtige ruimtes. Lees dus de product omschrijving goed. Onderstaande kokers zijn Sanitairkitten op basis van MS Polymeer!

Aanbevolen

Soudal HMX Sanitary PRO - 300ml
Tec7 X-Seal - 310ml

Tec7 X-Seal - 310ml

vanaf €6,67

Tec7 Trans Clear - 310ml

Tec7 Trans Clear - 310ml

vanaf €8,73