• Voor 16:00 uur besteld vandaag verzonden!
  • Gratis bezorging vanaf €50,- (Excl. BTW)
  • Voor ondernemers en particulieren!
  • Gratis bezorging vanaf €50, (Excl. BTW)

Hoe Purschuim Gebruiken?

Voor het opvullen van gaten en kieren is purschuim een geweldig product. Hieronder vind je informatie over het gebruiken van purschuim. 

Ondergrond voor het spuiten van schuim vochtig maken 

Voor het spuiten van schuim is het voor een mooi resultaat verstandig om de ondergrond vochtig te maken. Purschuim heeft voor het uitharden water nodig en zorgt dit voor een betere hechting op het oppervlakte. Daarnaast krijgt het schuim een betere celstructuur en schuimkwaliteit. Pak een plantenspuit of een andere flacon of fles met een spuitmond en besproei het oppervlakte voordat je gaat purren. Indien de ondergrond niet vochtig is gemaakt ontstaat er een kans op uithardingsdruk. Alle voordelen zijn:

- Betere celstructuur
- Betere hechting
- Snellere uitharding
- Algemene betere schuimkwaliteit

Er geldt voor 2 componenten schuim een uitzondering. Dit  type schuim heeft geen water nodig om uit te harden. Het "tweede" component in deze schuim is een verharder die uitzetten en uitharden van dit schuim verzorgt.
Goed schudden voor gebruik

Een bus pur bevat prepolymeer en een drijfgas die tijdens de opslag als twee lagen in de bus zitten. Door goed te schudden vermengen deze twee lagen tot één mengsel. Na 10 tot 20 seconden schudden is het schuim klaar voor gebruik. Lees altijd de gebruikshandleiding op de bus. Vergeet je te schudden? Dan krijg je een substantie met een ruwe structuur, slechte schuimeigenschappen en een beperkte schuimvolume.

Pistoolschuim vs. Handschuim 

Purschuim is verkrijgbaar in verschillende bussen. Pistoolschuim is te gebruiken in een schuimpistool en een handschuim kun je met de hand spuiten door middel van een meegeleverde adapter.

Purschuim expansie

De expansie of opbrengst van purschuim betekent in hoeverre een schuim zal uitbreiden na het spuiten. De expansie is afhankelijk van een aantal elementen zoals omgevingstemperatuur, de temperatuur van de aerosol(bus) en de vochtigheid. Volgens fabrikanten is de expansie verschillend voor een pistoolschuim en een handschuim:

Een handschuim zal uitbreiden tot 150-200% wat betekent dat je de voeg slechts voor zo’n 30-40% moet vullen.
Een pistoolschuim zal slechts uitbreiden tot 50-100%, dus hier moet je de voeg voor minstens 60-70% vullen. 

Stappenplan voor gebruik van Purschuim

1. Maak het te vullen gat goed schoon met een borstel, stofzuiger of blaas met een compressor het vuil weg.  
2. Bevochtig het gat goed, zodat je schuim goed hecht en uithard.  
3. Bevestig de bus op je purpistool of plaats de adapter op de bus. Schud de purbus krachtig.
4. Vul het gat op met schuim. Houd de bus onderste boven en vul de opening voor ongeveer 65%. Het schuim zal nog uitzetten. Bij grote oppervlakten adviseren wij om tussendoor de fles bouwschuim te schudden en bevochtig tussen de verschillende lagen. 
5. Laat het schuim uitharden en snijd overtollig schuim weg met een mes, zaag of ander gereedschap. Kleine stukken uitgeharde pur zijn ook eenvoudig te verwijderen met schuurpapier. Heb je schuim op plekken waar ze niet horen en is de pur nog niet uitgehard? Gebruik dan een Pu-reiniger. Verplichte cursus voor beroepsmatig gebruik

Let op! Voor professionele gebruiker geldt vanaf 24 augustus 2023 een trainingsplicht voor het gebruik van purschuim en andere producten die diisocyanaten bevatten. Na het volgen van een korte cursus ontvangt de gebruiker een certificaat. Meer informatie over de verplichte opleiding voor het werken met PUR vind je bij Kit247.nl.

Aanbevolen

Soudal Soudafoam 1K PU - 500ml