• Voor 16:00 uur besteld vandaag verzonden!
  • Gratis bezorging vanaf €50,- (Excl. BTW)
  • Voor ondernemers en particulieren!
  • Gratis bezorging vanaf €50, (Excl. BTW)

Droogtijd van kit?

Zodra er een vakman gevraagd wordt hoe lang het duurt voordat de kit droog is geven ze vaak het antwoord: 24 uur. Globaal gezien klopt dit en is de kit droog na 24 uur. Zo eenvoudig is het in de praktijk echter niet.

Hoelang duurt het voordat kit droog is?

De droogtijd van kit is erg afhankelijk van de kitsoort en de omstandigheden waarin de kit is aangebracht. Veel kitsoorten drogen onder invloed van lucht, waarbij de buitenste kitlaag in direct contact staat met de lucht en hier de eerste velvorming zal plaatsvinden. Afhankelijk van de omstandigheden en het type kit dat gebruikt is zal de eerste 2 millimeter kit tussen 6 en 12 uur nodig hebben om uit te harden. De buitenste laag is dan hard waardoor er geen stof of vuil meer in de kit kan gaan kleven. Ook hoeft u minder voorzichtig te zijn met bijvoorbeeld schoonmaken.  

Door deze uitgeharde buitenste vel is het resterende kit afgesloten van de buitenlucht waardoor een volledige uitharding nog langer kan duren. Per 1-2 millimeter wordt er 24 uur gerekend voor een volledige uitharding. Lees het etiket voordat de kit aangebracht wordt, aangezien het uithardingsproces per kit en de omstandigheden sterk kunnen variëren. Het kan behoorlijk lang duren, variërend van dagen tot wel een week, voordat de aangebrachte kitlaag volledig uitgehard is.

Zorg ervoor dat de aangebrachte kit altijd in contact staat met de lucht. Heel veel kitsoorten kunnen niet uitharden als ze worden ingesloten. Tweecomponentkit is een uitzondering op deze regel.


Droogtijd van Kit!

Droogtijd Acrylaatkitten

Droogtijden van acrylaatkitten kunnen sterk variëren. Zoals hierboven genoemd kan het bij acrylaatkit tussen de 6 en 12 uur duren voordat de buitenste laag gevormd is. Andere acrylaatkitten krijgen deze laag al 10 minuten na aanbrengen. Sommige acrylaatkitten kunnen volgens de producent dan ook vrijwel direct na het aanbrengen overschilderd worden.

In veel gevallen zal de acrylkit na 24 uur voldoende hard zijn. Het is mogelijk dat de kit dan nog niet helemaal uitgehard is, waardoor er een kans is dat de verflaag niet goed hecht op de kit. In veel gevallen kun je acrylaatkit pas overschilderen als deze helemaal uitgehard is, tenzij anders aangegeven op het etiket. Kijk ook goed naar het type verf dat geschikt is voor de desbetreffende acrylaatkit. In de meeste gevallen zijn dat synthetische- en dispersie verven. Lees het etiket goed! Bij acrylaatkit kan de uitharding, type verf en het moment van overschilderen erg variëren. Bij twijfel informeer of wees geduldig en laat de kit goed uitharden. Bekijk Acrylaatkit hier!

Droogtijd Siliconenkit

De buitenste laag van siliconenkit zal tussen de 30 en 60 minuten nodig hebben om te drogen. Zorg ervoor dat siliconenkit in contact blijft met de lucht. De buitenste laag van slechts 1 tot 2 millimeter is droog en omsluit de binnenste nog vloeibare laag. Voordat deze binnenste laag geheel uitgehard is erg afhankelijk van de kit, ondergrond en omstandigheden. 24 uur na het aanbrengen is de kit nog niet geheel uitgehard maar wel gebruiksklaar. Na een paar dagen kunt u er zeker van zijn dat siliconenkit geheel uitgehard is.

Net als de andere kitsoorten adviseren wij goed het etiket te lezen, dit kan variëren per merk en type siliconenkit en is sterk afhankelijk van de omstandigheden. Bekijk Siliconenkit hier!

Droogtijd MS-Polymeerkit

Naast bovengenoemde kitten die uitharden onder invloed van lucht zijn er kitten, zoals MS-Polymeerkitten, die uitharden op basis van vocht. Deze kitten trekken in de praktijk vocht uit de lucht, waardoor deze kitten niet goed uitharden bij lage temperaturen. Zodra het kouder is kan de lucht minder vocht vasthouden met als gevolg een slecht uithardende kitlaag. Voor de droogtijd van MS-polymeerkitten adviseren wij goed het etiket te lezen, dit kan variëren en is sterk afhankelijk van de omstandigheden.

Droogtijd Neopreen Rubberkit

Neopreen Rubberkit, ook bekend als montagekit, droogt in veel gevallen sneller dan de overige kitten. Een aantal montagekitten zijn na 48 uur al volledig uitgehard. Ook voor Neopreen Rubberkit adviseren wij goed het etiket te lezen, dit kan variëren per merk en type montage en is sterk afhankelijk van de omstandigheden. Bekijk Montagekit hier!

Kit sneller laten drogen?

Het uithardingsproces van kit is een belangrijk, maar ook een traag proces. Er is een mogelijkheid dit te versnellen. Door gebruik te maken van een föhn stijgt de temperatuur en droogt de kit sneller. Door de föhn boven de kitlaag te houden stimuleert het uithardingsproces. Daarnaast is 23 tot 25 graden de ideale temperatuur om het uithardingsproces van de kit te optimaliseren. 

Kit bestellen!